Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari
Malaysia, Indonesia,Singapura, dan Brunei. Setiap wilayah tradisional Melayu
mempunyai makanan khasnya yang tersendiri - Terengganu dan Kelantan terkenal
dengan Nasi dagang , Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan
Gulai lemak cili api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah
dengan Asam laksa dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi
Bandung, Riau dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan
patin, Melayu Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng Medan
dan Gulai Masakan Melayu adalah masakan orang Melayu dari Malaysia,
Indonesia,Singapura, dan Brunei. Setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai
makanan khasnya yang tersendiri - Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi
dagang , Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili
api, Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa
dan Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau
dengan hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu
Deli di Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng Medan dan Gulai Ketam
dan Brunei dengan hidangan Ambuyat.
Ciri utama masakan tradisional Melayu ialah penggunaan
rempah ratus yang banyak, serta santan yang penting untuk menghasilkan makanan
berlemak dan pekat. Perasa seperti belacan dan budu adalah penting untuk
menambah kesedapan makanan. Belacan juga digunakan sebagai bahan asas
bersama-sama dengan cili, bawang dan bawang putih untuk menghasilkan sambal,
satu lagi perasa utama dalam hidangan. Masakan Melayu juga banyak menggunakan
lengkuas dan serai makan.
Hampir setiap masakan Melayu dihidang bersama dengan nasi, makanan orang Melayu dan juga kebanyakan etnik lain di Asia. Walaupun terdapat banyak jenis makanan dalam masakan Melayu, biasanya semua dihidangkan sekaligus, tanpa turutan sajian seperti dalam budaya Barat. Makanan akan dijamah dengan tertib menggunakan tangan kanan (tangan kiri dikhususkan untuk penyucian diri) dan orang Melayu jarang menggunakan perkakas.Tidak dapat dipastikan bila tradisi masakan Melayu mula wujud, tetapi rekod terawal yang ada adalah dari abad ke-15 apabila Kesultanan Melaka menjadi pusat perdagangan penting di Kepulauan Melayu.Warisan terpenting Melaka dalam tradisi masakan Melayu terhasil dari penglibatan aktifnya dalam perdagangan rempah serta keterbukaannya kepada bahan-bahan dan kaedah masakan yang diperkenalkan oleh orang luar seperti dari Arab, Parsi, China dan India. Melaka juga merupakan pemangkin kepada pembangunan dua budaya masakan yang kaya dan unik hasil dari campuran tradisi Melayu dengan China dan Eropah, yang dikenali sebagai Makanan Baba Nyonya dan Serani. Ratusan tahun sebelum dan selepas zaman Melaka, terdapat juga kumpulan etnik bukan Melayu yang lain seperti Jawa, Bugis dan Minangkabau yang telah diserap atau diasimilasi ke dalam masyarakat Melayu, hasil dari kesamaan agama dan cara hidup, dan telah memberi pengaruh penting dalam masakan Melayu.
Nasi lemak, sejenis nasi yang dimasak dalam santan pekat mungkin
merupakan hidangan Melayu paling terkenal yang mudah didapati di setiap pekan
dan kampung Melayu serta dianggap hidangan kebangsaan Malaysia. Satu
lagi contoh ialah Ketupat atau nasi himpit, nasi lekit termampat
yang dimasak di dalam daun kelapa, terkenal dihidang ketika sambutan Hari
Raya Aidilfitri. Pelbagai jenis daging dan sayur-sayuran diguna untuk
menghasilkan Gulai atau Kari, sejenis hidangan kari dengan
pelbagai campuran rempah yang memaparkan pengaruh India yang jelas yang diterima
oleh orang Melayu sejak zaman silam. Oleh kerana kebanyakan orang Melayu
beragama Islam, masakan Melayu mengikut hukum
diet halal Islam secara ketat. Pengambilan proten kebanyakannya
diambil dari daging lembu, kerbau, kambing, biri-biri, ayam, itik dan ikan.
Daging babi, daging tidak halal yang lain serta alkohol adalah dilarang
dan tidak terdapat dalam diet makanan seharian Melayu. Laksa, satu kacukan
masakan Melayu dan Cina Peranakan juga adalah satu hidangan yang masyhur.
Masakan Melayu juga mengadaptasi sesetengah tradisi masakan jiran-jirannya,
seperti rendang dari Minangkabau di Sumatra, dan satay dari
Jawa, bagaimanapun orang Melayu telah membangunkan cita rasa dan resipi khas
mereka yang tersendiri.
Antara contoh makanan :
· Apam balik - juga digelar "Terang Bulan" atau
"Martabak Manis" di Indonesia, ia adalah sejenis roti seperti lapis
dengan gula, jagung, dan kacang kasar di tengah-tengah.
· Ayam percik - ayam gril dengan kuah pedas.
· Ayam goreng kunyit - ayam goreng, perap dalam asas
kunyit dan perasa lain.
·Gulai - sejenis hidangan seperti kari sup yang diperbuat dari
pelbagai ramuan; daging atau sayur-sayuran. Yang masyhur adalah gulai kambing
dan gulai ayam.
·Kari - penggunaan Melayu pada hidangan kari. Seperti sahaja
Gulai, ia dapat diperbuat dari pelbagai ramuan; daging atau sayur-sayuran. Yang
masyhur adalah kari ayam.
· Ikan bakar - ikan digril/ikan barbeku dengan sama ada
cili, kunyit atau kuah asas rempah lain asas.
· Ikan asam pedas - Rendidih masam ikan
(biasanya ikan kembung), asam jawa, cili,
tomato, okra dan daun kesum.
·Kangkung belacan adalah kangkung digoreng kuali dalam
belacan dan lada cili pedas. Pelbagai barang lain dimasak dalam cara ini, termasuk petai (yang
adalah agak pahit apabila makan mentah; sesetengah generasi lebih tua Melayu
masih memakannya seperti itu) dan kacang panjang.
·Keropok lekor, suatu keistimewaan Terengganu dan
negeri-negeri lain di pantai timur Semenanjung Malaysia, adalah sebuah kuih
menyelerakan diperbuat dari gabungan ikan yang disalut tepung sadur dan ikan
yang disiat-siatkan. Dicincang dan digoreng hanya sebelum dihidangkan, ia
dimakan dengan kuah pedas.
· Kuih (kuih-muih) biasanya suatu pilihan kuih, pastri dan
manis-manisan dimakan sebagai snek pada waktu pagi atau tengah hari, dan adalah
suatu ciri penting sewaktu perayaan penting. Ia adalah suatu tradisi dikongsi
oleh komuniti Melayu dan Peranakan. Sesetengah contoh termasuk:
·Onde onde - bebola bulat kecil diperbuat dari tepung beras
pulut dengan intisari daun pandan, dipenuhi dengan gula melaka dan digulung
dalam kelapa serunding kelapa segar.
·Kuih talam - puding kepala berlapis dikukus diperbuat dari
tepung beras , tepung sagu dan santan dimasak kukus. Daun-daun pandan meminjam
bau dan warna hijau ke satu lapis. Lapis kelapa putih pergi ke atas.
·Pulut inti - sejenis puding nasi 'kering' kukus diperbuat dari
nasi pulut & santan. Ia mengikut tradisi dibalut dalam daun pisang dilipat
ke dalam bentuk piramid, dan diatasi dengan serunding kelapa segar.
· Lemang - Nasi pulut dan santan dan dimasak dalam kayu
buluh berongga dibariskan dengan daun-daun pisang.
·Mi rebus - hidangan mi masyhur yang terdiri dari mi, garam dan
telur dihidang dengan kuah kentang yang masam, pedas dan manis. Ia
kadang-kadang juga digelar mi jawa, mungkin sebagai angguk pada
asal-usul Jawa.
·Nasi lemak - Nasi dikukus dengan santan
·Nasi berlauk - Nasi putih dihidang dengan kepelbagaian berbeza
hidangan
·Nasi dagang - Nasi Lemak pantai timur Semenanjung
Malaysia, di negeri Terengganu dan Kelantan.
·Nasi kerabu - sejenis nasi berwarna biru (diwarna oleh sejenis
bunga biru), berasal dari negeri Kelantan.
·Nasi paprik - berasal dari Thailand selatan, nasi dengan lauk,
biasanya ayam.
· Nasi goreng - Nasi goreng kampung adalah sejenis varian
biasa, terdahulunya diperisai dengan ikan goreng (biasanya ikan kembung),
walaupun ikan bilis digunakan untuk menggantinya.
·Satay - Satay berasal dari Jawa dan Sumatra di Indonesia, dan
diedarkan secara luas di sepanjang kepulauan Asia Tenggara. Ia masyhur secara
luas dan umum dalam masakan Indonesia dengan variasi dan resipi kaya.
Satay ayam Melayu dekat-dekat menyerupai satay Madura dengan kuah kacang pekat.
Di Malaysia varian termasyhur adalah Satay Kajang.
·Soto - Yang termasyhur adalah Soto Ayam, sup ayam dengan
vermiseli beras dan ketupat, ia jelasnya menunjukkan pengaruh masakan
Indonesia.
· Pulut - Nasi pulut adalah sejenis nasi Asia biji pendek
yang lekit ketika masak. Ia secara luas digunakan sewaktu musim perayaan Raya
sebagai makanan tradisional.
·Ketupat - sejenis ladu nasi pulut yang dibalut dalam saku daun
kelapa dan masak. Apabila nasi dimasak, biji-bijinya memanjang untuk memenuhi
saku dan nasi menjadi termampat. Kaedah memasak ini memberikan ketupat bentuk
sifat dan tenun. Biasanya dimakan dengan rendang (sejenis kari daging lembu
kering) atau dihidang sebagai iringan pada satay atau gado-gado. Ketupat
mengikut adat dihidang oleh orang Melayu pada rumah buka di perayaan penting
seperti Hari Raya Aidilfitri.
· Rendang - rendidih daging pedas yang berasal dari
kumpulan etnik Minangkabau dari Indonesia dan digunakan
oleh orang Melayudi sepanjang kepulauan. Rendang mengikut adat dihidang
oleh komuniti Melayu sewaktu kenduri, perayaan dan festival.
·Roti jala - Suatu senduk istimewa dengan tebukan lima lubang
untuk membuat roti lihat seperti jala ikan. Ia biasanya dimakan sebagai iringan
dengan hidang kari, atau dihidang sebagai gula-gula dengan 'serawa'. Serawa
diperbuat dari campuran santan masak, gula melaka dan daun pandan.
·Sambal belacan - sambal adalah suatu perasa umum
dalam masakan Indonesia dan juga masakan Malaysia. Ia diperbuat
dengan cili, bawang merah, bawang putih, tomato rendidih, pes asam jawa, gula
kelapa, garam dan belacan.
·Sambal sotong - cumi-cumi dimasak dalam kuah asas sambal, diperbuat
dengan cili, bawang putih, pes asam jawa dan belacan.
·Sayur lodeh - rendidih sayur-sayuran dimasak dakam kuah santan
yang sedikit pedas.
·Sup kambing - sup daging kambing berselera direneh
perlahan-lahan dengan herba dan rempah aromatik, dan dihiasi dengan bawang
merah goreng dan cilantro segar.
·Serunding - Daging disiat-siat dalam bentuk benang daging
dengan rempah.
·Tempoyak - suatu makanan istimewa Melayu masyhur. Ia adalah
petikan durian yang diawetkan dan disimpan dalam sebuah pasu. Biasanya dimakan
dengan cili dan hidangan lain.
Contoh Gambaran Masakan Melayu :-
Nasi Lemak .
Nasi Dagang. ( Terkenal di Kelantan
& Terengganu )
Ikan Patin Masak Tempoyak (Terkenal
di Temerloh ,Pahang)
Laksa Penang(
Masakan tradisi Melayu ,Cina dan Eropah )
Tiada ulasan:
Catat Ulasan